diumenge, 16 de maig del 2010

Fira de la Ciència per petits Grans Científics

Abans d'ahir, dia 14 de maig, al Palau Firal de Girona, va tenir lloc la Fira de la Ciència per a Petits Grans Científics. Membres de la C4D, amb la gran ajuda de companys i amics estudiants de ciències químiques, vàrem ser allà organitzant uns quants tallers que vàrem oferir als alumnes de preescolar i primària de diversos centres de la ciutat de Girona. Entre els tallers que vàrem oferir hi havia el de fer una cromatografia en paper per esbrinar la composició de les tintes i l'extracte de pètal de rosa, la creació de missatges secrets mitjançant tinta invisible, l'estudi de les propietats àcides o bàsiques de productes casolans quotidians mitjançant l'extracte de col llombarda com a indicador, les matemàtiques recreatives, la preparació de mató a partir de la llet mitjançant un àcid casolà com és el vinagre, el disseny de models moleculars mitjançant globoflèxia, papiroflèxia i els divertits happy mais.



Missatges secrets. Tinta invisible revelable químicament.



Preparació de mató a partir de la llet per addició de vinagre.



Disseny de models moleculars amb happy mais.



Matemàtiques recreatives, la cinta de Möbius.



Cromatografia de tintes i extracte de pètals de roses.



Globoflèxia molecular.



Àcids i bases casolans, extracte de col llombarda com a indicador.



Màgia a l'escenari amb Miquel Duran.



Ciència recreativa a l'escenari amb Pep Duran.


Estudiants de magisteri i llicenciats en ciències biològiques o geològiques actualment cursant el màster de secundària varen ser els organitzadors de la resta de tallers. I voldria destacar la participació d'un grup d'estudiants de l'IES Coll i Rodés de Lloret de Mar que varen venir a presentar el joc de cartes Al límit de la matèria que han creat. Vaig tenir el goig de poder jugar-hi una estona i és fantàstic! Entre les cartes, electrons, protons i neutrons, fins i tot quarks (down i up) amb el quals el jugador pot crear les partícules elementals amb les quals crearà crearà hidrogen, deuteri o triti per anar guanyant punts però amb el perill que el company del costat li elimini la matèria creada amb antimatèria (també trobem cartes corresponents als positrons o antineutrons). Finalment guanya el jugador que té més energia (en forma de punts). Realment el vaig trobar un joc molt divertit i interessant per a aprendre la composició de la matèria i el concepte, a vegades abstracte, de l'antimatèria. Felicitats veïns de Lloret!




Alumnes de primària de Girona jugant amb les partícules elementals lloretenques.




Grup d'estudiants de l'IES Coll i Rodés de Lloret de Mar amb el seu professor de ciències, autors del joc de cartes Al límit de la matèria.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada