dimarts, 25 de maig del 2010

Astrofotografia

Els qui vàrem cursar el Curs d'Astronomia (Club 60 de Caixa Terrassa) el primer trimestre de l'any, a Girona, la setmana passada vàrem fer la sessió pràctica d'observació astronòmica al magnífic paratge del Mas Roig, terme de Llagostera.

Esperant l'arribada de la foscor. Mas Roig, vespre 17/05/10.

Els assistents al curs hem tingut la sort de tenir de professor a Rafael Balaguer (Agrupació d'Afeccionats a l'Astronomia de Girona), un gran divulgador científic (autor del bloc Tel·lúrium) i crack en astronomia, que sap encomanar la passió que sent per aquesta disciplina científica. Vaig conèixer l'amic Rafael l'estiu passat a una de les Nits d'Astronomia al Jardí Botànic Marimurtra de Blanes, on ja em va entusiasmar la manera com ens va mostrar el firmament i les eines amb les que va ensenyar-nos a fer astrofotografia. Precisament el dia 17 després d'orientar-nos i observar la bonica lluna creixent i els planetes Venus i Mart vàrem orientar el telescopi cap a, el sempre sorprenent, Saturn i en vàrem fer fotografies.

Fotografia de Saturn situant l'objectiu de la meva càmera compacte sobre l'ocular de 21 mm del telescopi d'en Rafael. Mas Roig, Llagostera, 18/05/10.

Amb un adaptador (es pot trobar a Valkanik) per tal d'acoblar una webcam a l'ocular del telescopi, el programa de captura de vídeo Starry night pro i un altre (RegiStax V5) de tractament dels fotogrames de la gravació es poden aconseguir uns resultats espectaculars. A tall d'exemple adjunto una imatge de Saturn obtinguda a partir de la gravació que en va fer en Rafel ahir i al tractament que n'acabo de fer mitjançant el programa de descàrrega gratuïta RegiStax V5.

Saturn ahir. Es veuen perfectament els anells i es pot apreciar l'ombra que projecten aquests sobre la superfície del planeta. Mas Roig, Llagostera, 18/05/10.

En Rafael, molt amablement, em va regalar còpies d'altres captures en format avi, com la de Júpiter presa l'estiu passat a Blanes o altres de Saturn, de manera que seguiré remenant el Registrax 5 tot descobrint les seves eines abans de tenir el muntatge al telescopi de casa i capturar les meves pròpies imatges astronòmiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada