diumenge, 21 de març del 2010

Les sorprenents il·lusions òptiques

L'observació es considera la primer pas del mètode científic... però aquesta ens pot ben enganyar. Endinsem-nos al meravellós món de les Il·lusions Òptiques!


Des de fa 6 anys a Florida es celebra anualment el gran concurs d'il·lusions òptiques "Best Ilusion of the Year Contest". Enguany la festa tindrà lloc el 10 de maig que serà quan tindrem el goig de descobrir quina ha estat escollida, entre totes les presentades, la millor il·lusió òptica de 2010.




D'il·lusions òptiques n'hi ha de moltes classes però les que em sorprenen més són les relatives als colors. Observes i perceps un color, compares i descobreixes que es tracta d'un altre color (longitud d'ona).

  • La primera que presento és a la següent imatge. A primer cop d'ull (i no només el primer) els parell de quadrats interiors es perceben de diferent color (el dret sembla més fosc que l'esquerre), però us animo a comprovar que es tracta del mateix color (per exemple portant la imatge al paint i eliminant el color del voltant, que és el confon, o bé al mateix paint prenent el color d'un dels quadrats interiors amb el comptagotes i pintar a sobre de l'altre quadrat interior, comprovant així que es tracta del mateix color).


colort


  • Ara deixem els grisos i passem a colors més vius. En aquesta il·lusió podem apreciar 10 quadres formant dues creus, on la de l'esquerra sembla estar formada per quadrats de color vermell mentre que la de la dreta sembla estar formada per quadrats de color taronjós. Fent una comprovació com la que he recomanat fer al primer punt comprovarem que els 10 qadrats són tots del mateix color.


color2

  • Aquí tenim la mateixa il·lusió anterior però amb els 10 quadrats d'un altre color (tots 10 presenten la mateixa coloració).

coolor3

  • La següent imatge presenta una il·lusió encara més espectacular que les anteriors. En el seguent Cub del Professor, versió 5x5x5 del mundialment famós Cub de Rubick, el quadrat central de la cara superior i el quadrat central de la cara ombrívola són del mateix color! Comproveu-ho.

color1

  • Per acabar us presento la meva il·lusió òptica de colors preferida. En aquest dibuix s'hi representa un tauler d'escacs amb un cilindre verdós en 3 dimensions, on la llum ve de la part superior dreta. L'efecte de la il·lusió en questió rau en que els quadrats foscos del tauler que es troben il·luminats (A) i els quadrats clars que es troben a l'ombra del cilindre (B) són del mateix color!! Comproveu-ho i us sorprendreu. Cada cop que em trobo davant d'aquesta representació haig de comprovar l'efecte amb el programa de dibuix, forçant la vista no sóc capaç de veure que els 2 colors ón el mateix. Trobo que és una il·lusió espectacular.



illusion-escacs-11

Per acabar m'agradaria presentar una gravació que vaig fer jo mateix sobre una il·lusió òptica que vaig "crear" a casa. Realment aquesta il·lusió sempre m'ha meravellat especialment, ara us animo a construir-vos el vostre propi Gos Guardià (al següent web trobareu la plantilla pel vostre gos Grand Illusions).



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada