diumenge, 14 de març del 2010

Have a nice PI day!

3,1415926535 8979323846 2643383279 5028841971 6939937510

Aquestes són les primeres 50 xifres del nombre pi, on π es defineix com la proporció entre el diàmetres d'una circumferència i la longitud del seu perímetre.


P=d·π

On P és el perímetre d'una circumferència i d el seu diàmetre. De manera que per una circumferència de diàmetre 1 té perímetre π, tal i com veiem demostrat a l'animació següent.



I avui parlem del nombre pi ja que avui, 14 de març, es celebra el dia de π . En la notació americana de les dates mm/dd el dia 14 de març correspon al 3/14, per aquest motiu a Amèrica es celebra el Pi day.

Com que els americans són força geeks, perdoneu per l'exprressió, podem trobar multitud de llocs web dedicats a aquesta diada així com al mateix nombre pi. Per exemple en aquest http://www.piday.org/ podem enviar felicitacions electròniques del dia pi als amics o en aquest altre,http://www.mathematicianspictures.com/PI/PI-DAY.htm, trobem un gran rellotge amb el compte enrere per a l'arribada del pi day així com regals relacionats amb la festivitat. I el millor web que he trobat és el següent: http://www.squidoo.com/PiDay, no us el perdeu! hi trobareu gran varietat d'objectes i curiositats relacionades amb el nombre pi com per exemple la colònia amb la qual ens podem empolainar demà o les postres que podem preparar...

Fins i tot trobem el dia pi a les xarxes socials i a les aplicacions web 2.0 com són el facebook o el portal youtube i si ens hi atrevim, podem jugar a el joc on posarem a prova la nostra memòria per a recordar les xifres del nombre π.

Afegeix-te al grup de facebook del pi day 2010!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=hJJJmQojcLM&feature=player_embedded#]


Una mica d'història de π. A veure si reconeixeu la música d'aquesta versió de "pi, pi mathematical pi..."


[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=eHaTKHfvTsE&feature=player_embedded]


Vídeo estètic i amb bona música fet per la world Federation of Pi.


[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=27OQfd_Sq4c&feature=related]


Pi song. Serem capaços de memoritzar-la per cantar-la?


També he trobat la lletra d'una cançó ben bonica, la música de la qual tots coneixem ("Let it be" dels Beatles), titulada LET PI BE.

Per acabar m'agradaria citar una d'aquelles curiositats que fan tan bella la ciència (tal com els descobriments científics per la famomsa serendípia). Sabeu qui va néixer el dia pi de 1879? A la imatge tenim la resposta:


Que passeu un molt bon dia de pi


"Love is like pi- natural, irrational, and very important."

Lisa Hoffman


Més info sobre el π day:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada