dimecres, 10 de febrer del 2010

Tinta invisible, esteganografia química

Des de que hi ha coses a comunicar ha sorgit la necessitat d'enginyar mètodes per enviar missatges a una persona, o grup, d'una forma selectiva. Entre companys de guerra, entre membres d'amors prohibits... en situacions tant contraposades sempre hi ha hagut aquesta necessitat d'ocultar missatges per tal de que, d'entre tota la gent a la que pugui arribar, només les persones amb les que es vol establir la comunicació puguin arribar a llegir-lo i processar-lo adequadament. Així van néixer l'esteganografia i la criptografia. No hem de confondre els 2 conceptes (com jo feia fins ara, gràcies Miquel!), l'esteganografia consisteix en l'art d'ocultar missatges i la criptografia consisteix en la modificació d'un missatge per tal de fer-lo intel·ligible per qui no està d'acord amb l'emissor, de manera que fa el misstge. L'esteganografia amaga l'existència del missatge i la criptografia amaga el seu significat.

Romeu i Julieta al famós balcó de can Capulet.

Un dels mètodes d'ocultar missatges consisteix en escriurel's amb un líquid incolor (la tinta invisible). El que és absolutament necessari és el coneixement, per part de l'emissor (Alícia) i el receptor (Bob), d'un mètode per revelar aquesta tinta i fer-la visible (i és preferible que els que interfereixin el missatge no coneguin aquest mètode). Mitjançant diversos compostos dissolts incolors podem crear tintes invisibles si és que aquests reaccionen amb dissolucions d'altres compostos on els productes de reacció presenten coloració. D'aquesta manera, gràcies a la química podem ocultar i descobrir missatges. Avui he gravat aquest vídeo on veiem un exemple de 4 tipus diferents de tintes invisibles que fem visibles per reacció amb 3 tipus de reveladors. Ara gaudim en la bellesa i la possible utilitat del procés, properament ja citarem els reactius emprats i les reaccions químiques que tenen lloc.





Malauradament aqueta forma tan romàntica d'enviar missatges secrets es va perdent, tot i que hi ha tot un món apassionant de noves tècniques criptogràfiques aplicades a les eines de comunicació 2.0 on els fluxos d'informació clau, que ha de ser confidencial, són immensos. Investiguem-hi, juguem-hi!

1 comentari: