divendres, 9 d’abril del 2010

Taula Periòdica de les taules periòdiques

La (es) Taula (es) Periòdica (ques) dels Elements.

Certament de classificació estàndard dels 118 elements químics acceptats actualment per la IUPAC n'hi ha una, la que forma la famosa Taula Periòdica dels elements. Però no només existeix una única forma de classificació "amb sentit", de manera que s'han creat multitud de taules periòdiques on es classifiquen els elements químics en funció de diferents paràmetres, característiques fisicoquímiques d'aquests elements o, senzillament, amb aspectes estètics o dimensionals de classificació diferents. D'aquesta manera podem trobar taules periòdiques de gran varietat de formes i dimensions. D'aquesta manera fa un parell d'anys, en una entrada al bloc, vaig presentar l'Arbre dels elements (ElemenTree), creat per Dufour a 1990 que vaig conèixer al número de gener-febrer de Scientific American (article de Scerri) i més endevant, al número d'abril de 2008, a la revista Investigación y Ciéncia (versió espanyola de l'anterior).

Taula periòdica dels elements actual acceptada per la IUPAC.

ElemenTree de Dufour, 1990.

Taula Periòdica de la Societat Catalana de Química (SCQ, IEC).

Fins i tot s'ha creat multitud de taules periodiques per a la classificacions allunyades de la química, ben mirat qualsevol concepte que pugui ésser descrit per 2 paràmetres es pot classificar en una taula periòdica tipus la dels elements químics. Per citar-ne un exemple l'estiu passat en una altra entrada al bloc vaig presentar la taula paeriòdica dels comandaments de videojocs.

Ja fa força temps que col·lecciono Taules Periòdiques dels elements, tant en format de paper, arxius digitals o estampades en qualsevol tipus d'objecte, de les més antigues a les més actualitzades, en 2D o en 3D... i ara també començo a acumular taules periòdiques de "no-elements químics" en format digital. Ara mateix, gràcies a BoingBoing acabo de desscobrir la que les engloba totes, la Taula Periòdica de les taules periòdiques, recentment creada (22 de maç de 2010) per Bill Keaggy. Us animo a entretenir-vos-hi!

Clica la Taula Periòdica de les taules periòdiques per tal de visualitzar-la i descarregar-la en la mida original.

En aquesta macro-taula hi trobem classificades les diferents classes de Taules Periòdiques dels Elements com taules periòdiques d'aliments, per exemple. Fins i tot la mateixa Taula Periòdica de les Taules periòdiques es troba autocontinguda a la primera casella d'ella mateixa (ocupant el lloc de l'H a la T.P dels elements convencional).

Llegenda de la Taula Periòdica de les taules periòdiques.

Fragment de la Taula Periòdica de les taules periòdiques corresponent a diferents taules periòdiques dels ELEMENTS, trobem diferents formes de classificació dels elements químics. Entre les quaqls hi ha el fantàstic ElemenTree.

Fins i tot Keaggy es permet fer una broma amb els darrers elements no descoberts de la seva Taula de taules...


Entrades relacionadesa Pq:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada